פסיכואנליזה על אישית

פרדיגמת החפיפה הנפשית

אוקטובר 2024

על התוכנית

מאז ימי פרויד אשר דיבר אל לא מודע אחד שמופנה אל זולתו, והתפעל מדיוקה וממסתוריותה של התקשורת הלא מודעת, נעה הפסיכואנליזה יותר ויותר לעבר חקירתו של טיב החיבור בין נפשות שמתחולל במפגש הפסיכואנליטי. אולם למרות הממד התקשורתי המרתק שגילה, פרויד בחר להתמקד בלא מודע של היחיד. בחקירותיו, הוא נתקל בחסם מעורר אימה, שאותו כינה יצר המוות. כך הבין את הנוקשות, ולעיתים ההרסנות שגלומה בקושי להגמיש מבנים פנימיים. שאלת כפיית החזרה, העומדת בלב עניינה של הפסיכואנליזה מראשית דרכה, המשיכה להיות חיה וכואבת. האם נוכל להתמיר את העבר המתעקש לחיות בנו כהווה מתמשך? החיפוש אחר נקודת משען ארכימדית נמשך.

אסכולות רבות ושונות הוסיפו לחקירה ולמאבק בכבליה של הנפש על ידי שימת המפגש הלא מודע במוקד מחקרן, וחרגו מפרדיגמת העולם הפנימי של האדם היחיד על הפנטזיות שלו, מכאוביו ויצריו. היו אף שחרגו מ"פסיכולוגית שני האנשים" אל עבר הנחה של התמזגות נפשות (קוהוט, ויניקוט על רגרסיה, קולקה, אשל) או שדה נפשי משותף (מרחב המעבר של ויניקוט, או תיאוריות השדה – אוגדן, פרו, בראון). מכיוון נוסף, היו שניסחו תנועה אל עבר מפגש עם אמת מוחלטת של הפגישה או של האנושי (ביון) או אל לא מודע קולקטיבי (יונג).
לבסוף, היו גם תיאוריות שהציעו מחשבה על חריגה אל המפגש עם האחר המוחלט, זה שמעבר לאנושי. בכך, הצטרפה הפסיכואנליזה אל חיפוש אנושי עתיק יומין אחרי המשמעות העמוקה הטמונה בחיי האדם על ידי מפגש עם הממד החורג מן האדם. ואולם, היתה זו רוחניות פסיכואנליטית. הרהורים אלו התקיימו תמיד בד בבד עם טבילה בחזרה אל המעשה הטיפולי וחשיבה על הניסיון הקליני ומתוך מחויבות לקליניקה, לפרקטיקה ולעקרונות הפסיכואנליטיים - ראייה שלה מחויב המסלול.

המשותף לכל נקודות ההשקפה הללו הוא ההכרה בחשיבות המפגש והחריגה מהאישי או אפילו מהבינאישי כדי לקדם טרנספורמציה עמוקה. עם זאת, מדובר באסכולות רבות ושונות עם מגוון השקפות על אופי המגע הנפשי הנוצר. מגוון הקולות הללו הוא מעשיר ויקר ערך ומאפיין את אופייה רב הפנים של החוויה האנושית. האתגר והיעד שאנו מנסחים כיום הנו לאגד ולאסוף את חלקי הרוח המפוזרים בקרב הוגים וכתבים אנליטיים שונים, ביניהם מרכזיים וקלאסיים כמו גם בקרב כאלו אשר נדחקו לשוליים.
מטרתנו במסלול היא ללמד, לחקור, ולכנס את החשיבה על הקולות השונים והמגוונים הללו בתוך הפסיכואנליזה, כדי לקיים ביניהם דיאלוג מפרה ומעשיר אשר קלינאים יצמחו בתוכו. כל זאת על מנת לפתוח אפשרויות חדשות עבורנו ועבור מטופלינו – להתחדש, לצמוח ולנוע. שהרי כידוע, ייחודה של הרוח, מעצם הגדרתה, הנו התנועה.
המסלול מציע שלוש שנים של הכשרה תיאורטית ומעשית. קורסים תיאורטיים, סמינרים קליניים בכל סמסטר וסדנאות העשרה ייחודיות בתחומים משיקים בכל שנה, ביניהן פילוסופיה דיאלוגית, גישות המייצגות חיבור גוף-נפש-רוח, בפסיכואנליזה ובתורות נפש ורוח שונות ועוד. נוסף על הלמידה העיונית נתרגל ביחד גם פרקטיקות חווייתיות אשר תעודתן הנה שימושית יותר.

למי מיועדת התוכנית

• פסיכולוגים קליניים מומחים או מתמחים לאחר שנתיים התמחות לכל הפחות. • פסיכיאטרים מומחים או מתמחים לאחר שנתיים התמחות לפחות, שבמהלכם קיבלו הדרכה פסיכודינמית אישית או קבוצתית. • פסיכולוגים מומחים טיפוליים לא קליניים (חינוכיים, רפואיים, שיקומיים, התפתחותיים), העומדים בתנאי השלמה אקדמית קלינית*, התנסות במוסדות המוכרים לברה"ן. • עובדים סוציאליים במסלול קליני/בריה"נ/טיפולי, בעלי תואר שני מוכר מל"ג, שעבדו לפחות 3 שנים בחצי משרה במסגרת מקצועם והתמחותם במוסדות המוכרים לבריאות הנפש ובהם קבלו 160 שעות הדרכה אישית על פסיכותרפיה. • מטפלים באומנות בעלי תואר שני מוכר מל"ג במקצועם ,לאחר שנתיים עבודה בחצי משרה במסגרת מקצועם והתמחותם עם 90 שעות הדרכה, יתקבלו בתנאי שהתואר הראשון שלהם הוא בפסיכולוגיה או בעבודה סוציאלית מוכר מל"ג, ובתנאי השלמה אקדמית קלינית, והתנסות קלינית במשך שנתיים במוסדות המוכרים לברה"ן. • קרימינולוגים קליניים בעלי תואר שני מוכר מל"ג במקצועם לאחר שנתיים עבודה בחצי משרה במסגרת מקצועם והתמחותם, בעלי 90 שעות הדרכה, יתקבלו בתנאי שהתואר הראשון שלהם הוא בפסיכולוגיה או בעבודה סוציאלית מוכר מל"ג, ובתנאי השלמה אקדמית קלינית, התנסות קלינית במשך שנתיים במוסדות המוכרים לברה"ן.
* כמפורט בתקנון האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה.

היקף ההכשרה וחובות התלמיד

התוכנית הינה תוכנית תלת שנתית המכילה קורסים תיאורטיים וסמינרים קליניים.
התלמיד ישלים 13 קורסי חובה, סדנת אתיקה, 5 סמינרים קליניים ושלושה טיפולים פסיכודינמיים במהלך התוכנית שעליהם יקבל הדרכה שבועית במהלך שלוש שנות לימודיו.
בנוסף, תציע התוכנית סדנאות העשרה וימי עיון בכל שנה.

במסגרת תכנית הלימודים נקדיש יחידת לימוד מלאה עבור מוקדים תיאורטיים והגותיים, המובאים בפנינו בכתביהם של הוגים מרכזיים של הפסיכואנליזה והפסיכותרפיה הדינמית. בכל אחת מיחידות הלימוד נפגש עם אנסמבל ייחודי של קולות אשר נלווים לקולות ההוגים המרכזיים האמורים, ביניהם ותיקים וכן עדכניים, אשר הקדישו את מרצם ותשוקתם לחיפוש זה. כהמשך טבעי ללמידה התיאורטית, בכל סמסטר יוקדש סמינר קליני ייעודי לתרגול משותף של המעבר מהמרחב העיוני אל זה המעשי.
על מנת לקבל את תעודת הסיום על התלמיד להגיש עבודה מקיפה על אחד מהטיפולים שערך ושעליהם קיבל הדרכה בהתאם להנחיות שיתפרסמו, ולעמוד בבחינה על עבודה זו.

היקף התוכנית

תלת שנתי - 520 שעות אקדמיות.

מערכת תלת שנתית

רשימת מרצים ומדריכים

ד"ר צמח אסיף | ראש ביה"ס
ד"ר אליס בר נס | ראש המסלול


ד"ר אורלי שושני | ד"ר אריאל יזהר | פרופ' אורי הדר | ד"ר גיא אור | רועי סמנה | דרור שטרנברג | ד"ר גיא פרל | ד"ר אילנה בן חיים | ד"ר נגה גוגנהיים | אורה קניג גורפינקל | ד"ר אמיר קלוגמן | נוגה אריאל גלור | ליטל מור |

חובות התוכנית

אקדמית: על הסטודנטים להיות נוכחים במפגשים (תתאפשר היעדרות של עד 20%), נוכחות פעילה בשיעורים.
התנסותית: החזקה של לפחות שלושה טיפולים פעילים של מטופלים לאורך שנת הלימודים, הצגת מקרים טיפוליים במסגרת הסמינרים הקליניים, הדרכה אישית שבועית באוריינטציה דינמית.
מטלת סיום: הגשת עבודת גמר המכילה סיכום טיפול ודיון תאורטי המבוסס על הנלמד במסלול.
מועמדים מתאימים יוזמנו לראיון בהיכרות הדדית.
עלות דמי רישום בסך 375 ₪
עלות התוכנית השנתית: 13,900 ₪
עלות בחינת עבודת גמר הכוללת מפגש אישי: 450 ₪

יתרונות התוכנית

למידה מעמיקה באווירה קרובה, מקצועית ונעימה באוניברסיטת בר-אילן. מגוון נרחב של מרצים וגישות. התנסות מעשית וליווי אישי. העשרה נוספת של ימי עיון וסדנאות של תמורות.

זכאות לתעודה

לעומדים בהצלחה בדרישות התוכנית תוענק תעודה מטעם 'תמורות' - ביה"ס לפסיכותרפיה דינמית, בשיתוף עם היחידה לפיתוח מקצועי אוניברסיטת בר אילן, והאגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית. *התוכנית הוגשה להכרה על ידי האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה

מועדי הלימוד

הלימודים יתקיימו באוניברסיטת בר-אילן.

לפרטים נוספים

אנא השאירו פרטים בעמוד הראשי של התוכנית או ב'צרו קשר' וישלח אליכם טופס הרשמה.

צרו קשר

השאירו פרטים וסמנו באיזה תוכנית אתם מעוניינים:

דילוג לתוכן